Onderdelen inbegrepen in de basiskit:


Indien je bij ons een yurt aankoopt, vormen de onderstaande onderdelen de basis-kit. Dit komt overeen met een originele yurt in Mongolië. Deze semi-waterdichte doek kan over het venster getrokken worden met twee touwen. Hij heeft als functie het venster te beschermen bij bijvoorbeeld koude nachten.

Dit is een ring gemaakt van verschillende lagen hout en functioneert als verbindingsstuk waar dat de dakstokken samenkomen. Het dient echter ook als venster (in Mongolië meestal het enige venster) en is ook de plaats waar de kachelschoorsteenpijp naar buiten gaat. Wanneer het regent en bij grijs weer de bovenste buitendoek dichtgemaakt wordt, dan kan een bijkomend venster echter welkom zijn. We hebben dan ook vanaf 2013 een venster in de deur voorzien en sinds 2015 binnendeuren met vier vensters. De tonoo zelf wordt open (zoals in Mongolië) geleverd. Dat wil zeggen dat er wel een doek voorzien is die erover getrokken kan worden (zie punt 1 hierboven “Dakvensterdoek”), maar dat hij dus niet gesloten is met glas/polycarbonaat. De reden hiervoor is dat de meeste mensen hier zelf een eigen oplossing voor vinden en zo de prijs naar beneden kunnen houden. Zo kan de klant zelf kiezen hoe (z)hij het graag doet met het budget dat (z)hij heeft. Indien je wenst dat wij je hiervan voorzien, is dat zeker mogelijk! Wij bieden namelijk ook een hard doorzichtige UV-bestendige bedekking (optimaal voor regen en dergelijke aan voor een meerprijs.

De steunbalken (hout) worden onderaan de Tonoo bevestigd en dienen als middensteun om het dak te ondersteunen. In Mongolië hebben deze ook een meer spirituele betekenis en duiden het centrum van de ger (thuis) waar ook de kachel staat en de mensen er rond zitten.

De dakstokken worden aan de bovenzijde in de gaten van de Tonoo geplaatst en bovenaan de wanden vastgemaakt.

Het buitendoek is een witte stevige katoenen geïmpregneerde canvasdoek en is beperkt waterdicht/ademend en bestaat met of zonder motieven in verschillende kleuren. Hij heeft als functie om de yurt tegen regen te beschermen.

Vanwege het klimaat in Mongolië wordt de stevige katoenen canvasdoek (beperkt waterdicht) als enige gebruikt voor bescherming tegen de regen. Dit is echter niet voldoende voor mensen in onze landen die hun yurt meer dan enkel in de zomer buiten willen laten staan… Daarom bieden wij een extra membraan aan voor optimale bescherming.

Deze laatste is optioneel maar wordt stellig aangeraden omdat het zeer sterk, waterdicht, dampdoorlatend en UV-resistent is. Geschikt voor het Europese klimaat dus. Hiervoor vragen we ook een meerprijs.

De isolatie is vilt die van 100% schapenwol is gemaakt. Deze dient om de yurt te isoleren tegen koude en warmte - specificaties: dikte ong. 15 mm, 2 kg/m2 . We leveren zowel met enkele vilt als dubbele vilt. Voor permanente woonst of gebruik gedurende het hele jaar door raden we dubbele isolatie aan. Voor een relatief kleine meerprijs zal je jaren meer comfort hebben (een yurt warmt snel op maar koelt ook snel opnieuw af) en bespaart op verwarming.

Aangezien het Belgisch klimaat veel regenval kent in tegenstelling tot Mongolië, bieden wij daarom ook extra een koepelbedekking en een waterdicht membraan aan.

Het hout is enkel van gecertificeerd hout en komt van bossen in beheer. Het is dus geen wildkap. We gebruiken enkel 100% wol. Indien gewenst, is het ook mogelijk deze te vervangen door andere ecologische materialen zoals hemp of wol uit Europa. We kunnen het binnendoek ook van gecertificeerd biologisch katoen maken. Je kan bij ons ook terecht indien je bio stoffen wenst voor het interieur van je yurt (lakens, tussengordijnen, kussens etc. ook deze producten kunnen we voor je maken)