FAQ



Ja, dat is zeker mogelijk. Je kan langskomen bij ons magazijn gelegen te Deurne (Antwerpen) waar er op dit moment een 5-wandige yurt staat die jullie kunnen komen bezichtigen. Indien geïnteresseerd, gelieve ons via contact@zenyurts.be te contacteren. Zo kunnen wij ervoor zorgen dat alles vlotjes verloopt en we voldoende tijd hebben om al je vragen te beantwoorden en advies te geven!

Ja, de yurt is pas besteld en gereserveerd nadat we het voorschot van 20% hebben ontvangen. We vragen dit gewoonlijk binnen 3 werkdagen te voldoen. Het saldo vragen we op de rekening betaald te zijn een week voor levering/afhaling.

De leveringstermijn hangt af van de voorziene productie. Het is dus moeilijk om dat op voorhand te bepalen. Indien je wel al weet waarin je juist geïnteresseerd bent, raden we je graag aan om ons best zo snel mogelijk te contacteren via contact@zenyurts.be. Wij helpen je dan graag verder met vragen i.v.m. de voorraad, verwachte levering en eventuele reserveringen.

Onze buitendoeken (van polykatoen materiaal) zijn op dit moment te verkrijgen in de volgende kleuren:
1. beige zonder motieven / beige met donkerbruine motieven
2. donkergroen zonder motieven / donkergroen met donkerbruine motieven voor een duidelijker beeld, verwijzen je graag door naar ons galerij.

De witte buitendoek van de yurt is een stevige katoenen geïmpregneerde canvasdoek die beperkt waterdicht/ademend is. Gezien Mongolië een steppeklimaat heeft en het er dus zelden regent, wordt deze doek als enige gebruikt (dat wordt gediend om tegen regen te beschermen) en is het dus bijgevolg ook voldoende. Bij ons is dit echter niet het geval… Daarom bieden wij, naast onze basiskit, dit extra membraan aan voor optimale bescherming! Ons voornaamste doel is om onze klanten tevreden te houden. Dat doen we graag door onze klanten de vrijheid te geven om ze zelf te laten kiezen wat ze graag willen doen naargelang hun budget. Er bestaan namelijk veel soorten op de markt, vandaar dat het optioneel is. Het membraan dat wij bieden is zeer sterk, waterdicht, en ‘UV bestendig’. Dit membraan is gemaakt van PE en PP (synthetisch maar niet-toxisch integendeel tot PVC, het is zeer dun en licht maar onscheurbaar; dit kan bij ons getest worden en het is recycleerbaar) van 200 gram/m². Belangrijk is ook dat het dampdoorlatend is! PVC doeken, camionbaches etc. zijn niet dampdoorlatend met mogelijk veel problemen van watercondensatie, schimmelvorming en houtrot tot gevolg. Als het met voorzichtigheid wordt gebruikt, garanderen wij een optimaal gebruik voor lange termijn. De PE-doek wordt standaard verkocht met zwarte buitenkant en witte binnenkant. Dit komt onder het buitendoek. Het wordt op rollen geleverd en kan door de klant zelf op maar gesneden en geplakt worden of kan uiteraard ook door ons gedaan worden (zie hiervoor prijslijst voor meerkost).

In de basiskit van de yurt komt automatisch een dakvensterdoek/urgh (een doek dat over de venster/dakring wordt getrokken met twee touwen) mee voor over het dakvenster. Gezien dit niet voldoende is voor het Belgisch klimaat, bieden wij ook een hard doorzichtige UV-bestendige bedekking (optimaal dus voor regen en dergelijke) aan voor een meerprijs. Dit is optioneel omdat sommige mensen hier zelf ook een oplossing voor vinden (i.v.m. hun budget). Voor meer inzicht over de prijzen en foto’s, gelieve de prijslijst en het fotoalbum. te raadplegen.

Natuurlijk! Wanneer een onderdeel vervangen dient te worden, dan kan deze altijd nabesteld worden. Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Ons hout wordt gemaakt van twee houtsoorten: de dakbalken en wanden zijn van Siberische zwarthout; de deur en dakring van Siberisch dennenhout.

De yurt wordt, net als elk ander gebouw, niet graag te lang alleen gelaten en gaat langer mee als hij wordt gebruikt, verlucht en/of verwarmd. Anders dan dat, is er niet veel te doen, behalve misschien het vuil zoveel mogelijk afhalen zoals bladeren op het buitendoek.

Onze yurts zijn onbewerkt en het voorbewerken is inderdaad noodzakelijk. Indien je wenst, kunnen wij je hiervan voorzien en dus het hout impregneren (mits tegen een meerprijs; zie hiervoor de prijslijst). Het hout dan binnen is wordt dan ingeolied met lijnzaadolie, die ervoor zal zorgen dat het hout wordt beschermd tegen water en rotten.
Het hout aan de buitenkant wordt behandeld met een speciale houtolie op basis van tung (olie die voor boten gebruikt wordt).
Let op: reken + 10-tal dagen bij i.v.m. droogtijden na levering yurt voor het opzetten
Tip: jaarlijks eens inoliën
Het is trouwens ook mogelijk om de producten bij ons te kopen en het hout zelf te bewerken.

Nee, het moet niet jaarlijks worden afgebroken. Je moet alleen goed zorgen voor een goede luchtcirculatie dan kan je ze zonder af te breken jarenlang erin wonen.

De levensduur van onze yurts hangt af van het onderhoud. Bij zorgvuldig gebruik en onderhoud kan de yurt heel lang meegaan. Onze eerst yurt staat er nog steeds en werd ongeveer 12 jaar geleden verkocht… Er zal enkel na x jaar bv. een doek of een deur vervangen moeten worden.

Natuurlijk helpen wij je graag met het opzetten van de yurt! Aarzel ons niet te contacteren en samen maken we een planning en een kostenoverzicht op.
Ook is het zeker mogelijk om het zelf te doen. De eerste keer kan echter een beetje lastig zijn, daarom raden wij graag onze hulp bij het opzetten aan. Wij beschikken over de juiste kennis omtrent de opstelling van een yurt en willen natuurlijk dat uw yurt-ervaring een geweldige start heeft!

Wij kunnen uiteraard de yurt tot bij jou bezorgen. Hiervoor rekenen wij een kilometervergoeding aan die wij in een prijsoverzicht voor je kunnen uitrekenen.

Ja, dat is mogelijk bij een yurt maar helaas kunnen wij je hiervan niet voorzien. Hoewel dit een hele leuke optie kan zijn, brengt het ook enkele nadelen met zich mee doordat de structuur op zijn beurt wat ingewikkelder wordt – o.a. een verhoogde kans op het binnendringen van water, verhoogde verwarmingsvereisten in koudere temperaturen enz. ... We gaan dus momenteel niet in op speciale verzoeken betreffende aangepaste verbindingen maar hopen in de nabije toekomst hier verandering in te brengen en meer opties aan te bieden.

De wetgeving verschilt van provincie tot provincie en van gemeente tot gemeente. Er is meestal geen specifieke regel voor yurts. Vaak worden ze beschouwd als een niet-permanent gebouw en hebben ze geen bouwvergunning nodig. Maar dat gezegd hebbende, kunnen andere lokale bewoners vragen dat uw yurt tot een permanente bouwconstructie wordt verklaard en kan een bouwvergunning vereist zijn. Over het algemeen is het beter om de yurt als een ‘tuinhuisje’ te presenteren dan als een tent.